zašto dojiti?
pripreme
bolesti majke
prehrana majke
nadolaženje mlijeka
koliko dojiti?
dojenje nakon dohrane
tate i dojenje
do kada dojiti
iskustva mama
česta pitanja
H U G P D

PREHRANA MAJKE

Procjenjuje se da majka treba dodatnih 500 kalorija dok doji, no kao i u trudnoći ne treba zato jesti više ili duplo više hrane. Poznato je također da majke u daleko siromašnijim zemljama i uvjetima života uspijevaju vrlo dobro dojenjem prehraniti djecu.

Treba jesti raznoliku, što manje prerađenu hranu. Masti nakupljene tijekom trudnoće tzv. uskladišteni su izvori energije za majku. Dojenjem majka često uspijeva otopiti i taj višak masti nakupljen tijekom trudnoće, te se nikakve dijete, pogotovo ne oštre i pogotovo tijekom prva dva mjeseca nakon poroda, ne preporučuju.

Ako je prehrana dobra i raznovrsna nisu potrebni ni suplementi prehrani tipa vitamina i minerala iako se o tome može dodatno posavjetovati s liječnikom. Obično majke koje doje brine količina kalcija u prehrani, pa se onima koje ne vole mlijeko savjetuje unos kalcija alternativno, mliječnim proizvodima, jogurtom, sirom, sezamovim sjemenkama i dr. Nekim je pak majkama nakon poroda preporučeno dodatno uzimanje željeza što može izazvati manje smetnje kod djeteta. Potrebno je zato uvijek prilikom uzimanja određenih preparata, vitamina, lijekova i sl. detaljno se konzultirati s liječnikom te odabrati preparat za koji liječnik zna da je kompatibilan s dojenjem.

Zabluda je da za uspješno dojenje majka treba piti velike količine mlijeka. Mlijeko ne stvara mlijeko i zapravo je samo poželjno piti dosta tekućine. Majke obično dok doje i osjećaju veću žeđ, stoga pijte koliko ste žedni. Prije, tijekom i poslije podoja, poželjno je stalno polako pijuckati. Najbolje bi možda bilo piti vodu ili neki lagani, razblaženi sok ili čaj, ovisno o preferencijama. Treba paziti na količinu šećera i kalorije u napitku. Kofeinska - gazirana pića treba izbjegavati, jer su ona diuretici i vežu vodu iz organizma.

Ukoliko je majka vegetarijanka i izbjegava namirnice životinjskog porijekla, morat će uzimati dodatno vitamin B-12.

U različitim dijelovima svijeta različita su vjerovanja o utjecaju hrane na dojenje. Tako npr. žene u Kini i Jugoistočnoj Aziji savjetuju da izbjegavaju hladne napitke, među Latino- američkim ženama vjeruje se da treba izbjegavati svinjetinu, čili i paradajz. Neke Afrikanke izbjegavaju luk dok doje, a u Australiji majke se upozoravaju da izbjegavaju zelje, čokoladu, začinjenu hranu, grašak, luk i karfiol jer mogu uzrokovati grčeve, plinove, proljeve i osipe kod dojene djece. Ipak, većina majki koje su dojile zaključuju da mogu u umjerenim količinama jesti sve što požele. Djeca prvih mjeseci dok se i majka i dijete navikavaju jedno na drugo i uhodavaju u dojenju, mogu biti nemirna, plačljiva ili nevezano od načina prehrane patiti od kolika (sazrijevanja crijeva) pa se takvo njihovo raspoloženje može i neosnovano protumačiti i time da je majka nešto problematično pojela ili što je još gore nekvalitetom, nehranjivošću ili nedostatnošću majčinog mlijeka. U vecini slučajeva nije tako.

Majčina raznolika prehrana može čak biti i prednost za njeno dojeno dijete, jer ta hrana koja se naravno izlučuje u mlijeko, mijenja okus mlijeka i tako beba zapravo isprobava različite okuse hrane koju će jednog dana samostalno jesti.

Ipak, treba obratiti pažnju na tzv. obiteljske anamneze. Ako u obitelji postoji sklonost alergijama na određenu hranu, obično se savjetuje da majka izbjegava tu vrstu hrane u prehrani, dok doji.

Nemoguće je dati opće zaključke, a iz pojedinih se slučajeva da izvesti sljedeće:

-vrlo jaka i začinjena hrana moze prouzročiti prolazni nemir kod djece i izmijeniti okus majčinog mlijeka, pa dijete možda neće biti raspoloženo za jelo

-od zelja i mahunarki (grah, leća, grašak, slanutak) koje je majka konzumirala, djeca mogu imati problema s plinovima

-kravlje mlijeko, koje je vrlo čest uzrok alergija, može smetati djeci. Treba 2-3 tjedna da bjelančevine kravljeg mlijeka nestanu iz bebinog organizma. Ako se utvrdi da kravlje mlijeko smeta djetetu, majka bi trebala smanjiti unos mlijeka i zamijeniti ga drugim mliječnim namirnicama i/ili potražiti alternative

-umjerena količina kave - uglavnom ne smeta bebama. Ipak kako su djeca vrlo različita, ukoliko se primijeti da je dijete plačljivije i manje spava, trebalo bi smanjiti unos kafeina na dva do tri tjedna, te vidjeti hoće li se stanje poboljšati.

-čokolada - također u umjerenim količinama, može se bez problema konzumirati

-alkohol - se ne preporučuje i može se konzumirati samo iznimno i u vrlo umjerenim količinama. Ako se malo pretjera s količinama, sljedeća dva sata ne bi trebalo dojiti tj. bolje bi bilo ako se već konzumira, alkohol popiti odmah nakon podoja kako bi se nakon par sati, do sljedećeg podoja, koncentracija u mlijeku, dodatno razblažila.

Gotovih i općenitih pravila nema. Neka djeca mogu biti vrlo senzitivna na namirnice određenog porijekla dok druga na tu namirnicu uopće neće reagirati, stoga, uklonite bilo koju namirnicu iz svoje prehrane samo ako primjetite da vaša beba odbija mlijeko ili počinje imati grčeve nakon hranjenja. Dijete također može imati duge periode neutješnog plača, zelenkaste sluzave stolice, promjene na koži, zatvor, suhu stolicu i otežano disanje. Tada također treba posumnjati na određenu namirnicu ako ju je majka po prvi put ili u većoj količini konzumirala. Spornu namirnicu treba izbaciti iz jelovnika, a djetetovo stanje (ukoliko se ne radi o kravljem mlijeku) trebalo bi se popraviti unutar 24 sata. Ako se stanje u tom roku ne popravi, trebalo bi konzultirati liječnika.

Prema jednom istraživanju probleme može izazvati i hrana koju majka inače ne voli i ne konzumira, ali se prisiljava jesti ju zbog djeteta i hrana kojoj majka ne može odoljeti, pa pretjeruje s njenom konzumacijom.

Ne postoji ni tzv. magična hrana koja će povećati majčinu proizvodnju mlijeka. Proizvodnja mlijeka određena je tzv. sustavom ponude i potražnje. Čim više dijete efikasno siše na prsima to će se više mlijeka stvarati. Zato nikako, pogotovo ne u početku, ne bi trebalo ograničiti broj i dužinu podoja.

 
     

klub tečajevi za trudnice planiranje obitelji trudnoća porod vježbanje novorođenče beba (dojenče) česta pitanja zanimljivosti literatura