Savjeti mame Katarine
Savjeti mame Željane
popis stvari
kupanje
presvlačenje
odlazak iz rodilišta
prijevoz
sjedalica za auto
kolica
njega novorođenčeta
njega dojenčadi
Savjeti pedijatra

SAVJETI MAME ŽELJANE

urednica:
Željana Bošnjak-Cihlar
(roditelj-edukator)

Priprema opreme za bebu

Svima nam je veliko zadovoljstvo kupovati i pripremati se za dolazak novog člana obitelji. Mnogi u tome pretjerujemo jer ne možemo odoljeti svemu što nam tržište nudi, a mnogi jedva da si možemo priuštiti najnužnije. Ne mora se sve kupovati i ako imate prilike posuditi opremu za bebu(link na popis stvari) od prijatelja ili rođaka, iskoristite ju. Bebe vrlo brzo rastu, i ne stignu "iznositi" robicu. Osim toga, sigurno ćete dosta toga dobiti i na poklon. Nema potrebe da se pretjeruje u nabavljanju, jer uvijek stignete dokupiti ukoliko primjetite da Vam nešto nedostaje. Praktično je da pripremite stvari barem za prva tri mjeseca kako ne bi morali odmah u kupovinu, a otprilike prvih mjesec dana također nije uputno s bebom izlaziti iz kuće, a trebat će vam i vremena da se priviknete na novi "dnevni raspored".


Bebin kutak

Najbolje je da beba ima svoju sobu, ali kako to nije uvijek moguće, treba naći najpogodnije rješenje. Dječji krevetić mora biti u svijetlom dijelu sobe što manje izložen zračnim strujanjima. Za novorođenčad je najpogodnija temperatura 22-24°C, a za dojenče oko 20-22°C. Posebno treba voditi računa o vlažnosti sobe, pogotovo ako imate centralno grijanje. Idealna vlažnost je između 40 i 60 %. Sobu treba redovito provjetravati.
Za početak, u "bebinom kutku" vam je potreban krevetić, mjesto za presvlačenje i kupanje, ormarić za bebine stvari.

Krevetić
Prilikom kupovine krevetića vodite računa da nema nepotrebnih oštrih ukrasa na koje se dijete može ozlijediti, da ima ogradu kako dijete ne bi ispalo te da razmak između prečki na ogradi nije prevelik (preporuča se ne više od 6cm). Madrac mora biti dovoljno čvrst, a malenom dojenčetu ne preporuča se podstavljanje jastuka. Danas možete birati između krevetića koji imaju dvije visine položaja madraca, višu dok je beba manja da se ne morate previše sagibati, i nižu kad je beba veća te već može sjediti pa je potrebna viša ograda kako ne bi ispala iz krevetića. Kod nekih krevetića se ogradica ne može, a kod drugih može spuštati tako da dijete lakše možete izvaditi iz krevetića ili da može kad je starije i samo izaći. Neki od krevetića imaju jednu ili više ladica ispod madraca za spremanje stvari, a neki u nastavku imaju ormarić s ladicama za bebine stvari, koji se kasnije montira odvojeno, a krevetić se pretvara u dječji krevet, tako da ne morate kupovati novi krevet kad beba preraste krevetić. Prilikom odabira krevetića važno je da osigurava bebi siguran i kvalitetan san, a sve ostale funkcionalnosti ovise isključivo o vašem ukusu, potrebama i mogućnostima.
Da bi se madrac zaštitio od bebinog bljuckanja i mokraće, na njega se ispod posteljine stavlja nepromočivo platno. Osim različitih gumiranih i plastificiranih prostirki koje služe za tu svrhu, danas postoje i nepromočive plahte od pamuka koje su puno ugodnije.
Posteljina za krevetić treba biti pamučna, optimalno je da imate tri kompleta posteljine. Potrebna vam je još i deka za krevetić ili poplun.
Dijete koristi krevetić do otprilike 3 godine, iako mnoga djeca prelaze u krevet i dosta ranije ili dosta kasnije od te dobi.

Presvlačenje
Bebu će trebati često presvlačiti i dobro je da za to imate praktično, a i sigurno mjesto. Dovoljna vam je i prostirka za presvlačenje koju možete staviti i na krevet, ali puno je lakše ako je mjesto za presvlačenje dovoljno povišeno tako da ne morate biti u sagnutom položaju prilikom presvlačenja jer je inače velika vjerojatnost da će vas s vremenom početi boljeti kralježnica. Osim same prostirke postoje i takve koje imaju čvrsto dno te se mogu poprečno staviti na krevetić. Najzgodnije je ako imate mogućnosti nabaviti "ormarić za bebu" s ladicama koji služi i za presvlačenje, a zgodno je da su sve bebine stvari "pri ruci". Neki ormarići imaju i kadicu za kupanje, i iako će dosta roditelja reći da im je ta kadica vrlo brzo postala premala i nepraktična, nekima je upravo takva kombinacija najbolje rješenje.
Za držanje bebinih stvari nije nužno da kupujete novi ormarić, već samo da za njih osigurate prikladno i čisto mjesto.

Kupanje
Prvo vrijeme ćete bebu najvjerojatnije kupati u sobi. Osim kozmetičkih preparata, najvažnija je naravno, kada. Danas postoje različite kade s anatomskim dnom, dodaci za kupanje novorođenčadi koji se stavljaju u veće kade, kade koje imaju mogućnost postavljanja na prečke tako da se mogu nasloniti na normalnu kupaonsku kadu. Kadu ćete kao i krevetić koristiti dosta dugo, tako da ako kupujete malu s anatomski oblikovanim dnom, budite spremni da ćete za nekoliko mjeseci trebati kupovati običnu, nešto veću kadu.

Prijevoz
Sjedalica za auto. Sjedalica za auto je vrlo važan dio opreme za dijete. Iako roditeljsko naručje predstavlja u svakodnevnom životu jedno od najsigurnijih mjesta, prilikom vožnje u automobilu to nije slučaj. Tada je vaše naručje opasno mjesto. Prilikom sudara vaše tijelo može prignječiti dijete uz prednje staklo ili sjedalo, ili ako ste vezani, što bi svakako trebali biti, od udarca može biti izbačeno iz vašeg naručja. Najbolji način da zaštitite svoje dijete je ispravna upotreba autosjedalice za djecu. To je jedna od najvažnijih sigurnosnih mjera o kojoj treba voditi računa.
Postoje sjedalice za dojenčad koje su ujedno i nosiljke pa bebu iz nje ne morate vaditi kad ulazite ili izlazite iz auta, što je zgodno kada beba spava. U takvoj nosiljci je beba u automobilu okrenuta u smjeru suprotnom od smjera vožnje, i koristi se otprilike dok dijete dosegne 10kg. Nakon toga trebate autosjedalicu za veću djecu, ili se za čitav period možete odlučiti za autosjedalicu koja može mijenjati oblik(nagib) i može se koristiti od početka djetetova života do otprilike 4 godine. Kad dijete dosegne 10-20 kg (min 10-12 mjeseci) sjedalica se montira tako da beba gleda u smjeru vožnje i nagib se postavlja u sjedeći položaj. Mnogi testovi pokazuju da je najsigurnije postaviti dječju autosjedalicu na stražnje sjedalo iza vozača. Također, ukoliko imate zračne jastuke na suvozačevom sjedištu, na to sjedalo ne smijete postavljati nosiljku ili autosjedalicu, jer u slučaju nesreće zračni jastuk može ozlijediti dijete.

Kolica
Danas je nezamislivo imati bebu, a ne i kolica, tako da bi ih bilo dobro nabaviti da se s bebom možete što više šetati i boraviti na svježem zraku.
Kolica s košarom su za sasvim male bebe i koriste se do otprilike 3-6 mjeseci. Prilikom vožnje beba je okrenuta tako da gleda mamu ili tatu tj. onoga tko ju vozi. Nakon toga beba počinje sjediti i promatrati okolinu te je okrenuta u smjeru vožnje. Iako bebe tada već mogu sjediti, vrlo često zaspu u kolicima te je preporučljivo da kolica imaju mogućnost podešavanja visine naslona iz ležećeg u sjedeći položaj. Takva kolica se koriste do 3. godine ili dok god je vama to praktično, a dijete se želi voziti u njima. Također je važno da kolica budu što lakša da ih možete nositi te lako sklopiva.
S obzirom da se kolica s košarom koriste jako kratko, a cijena im i nije baš mala, pitanje je da li ih se isplati kupovati. Za to prvo vrijeme postoji velik izbor kolica sa sjedalicom čiji se naslon da spustiti u potpuno ravni položaj i imaju prekrivače koji sjedalicu zatvaraju u "košaru". Za kasnije vrijeme najviše se koriste tzv. kišobran kolica. Danas su neki proizvođači počeli s DUO kompletima koji se sastoje od kišobran kolica (sa 4-5 položaja naslona) i košarom koja se remenima učvršćuje na kolica. Takva kolica dovoljna su za čitav period korištenja te nemorate kupovati dvoja. Također postoje i TRIO kompleti koji osim navedenog imaju i nosiljku koja je ujedno i autosjedalica za prve mjesece djetetova života.

Odjeća
Prilikom nabave robice za bebu, vodite računa da bebe brzo rastu, posebno u prvim mjesecima života, i prvu robicu mnogi prerastu već za mjesec dana. S druge strane, što manje robice imate, morat ćete je češće prati, a nećete napuniti stroj za pranje rublja. Prvih mjeseci dobro je da bebinu robicu perete zasebno, ispiranje ponovite 2 puta i ne upotrebljavate omekšivač. Bebina koža je vrlo osjetljiva i može reagirati na ostatke sredstava za pranje. Dovoljno je da imate 3-4 promjene u jednoj veličini, a ukoliko vam zatreba više, uvijek možete obući odjelce koje je veće i presavinuti rubove predugih rukava i/ili nogavica. Za male bebe najlakše će vam biti ukoliko imate benkice, i kombinezone koji se zakopčavaju na obje nogavice, tako da prilikom promjene pelena ne morate potpuno skidati bebu. Također je zgodno koristiti kombinezone koji imaju nogavice sa stopalima. Benkice se lagano oblače pa je mamama u početku s njima lakše, ali brzo možete preći na bodyje, koji su praktičniji. Za prva tri mjeseca dovoljno je da nabavite robice u veličinama 56 i 62, broj 50 vam može trebati ako ste sigurni da će beba biti jako mala. Veličina ustvari označava visinu (dužinu) bebe, ali veličina robice ovisi i o proizvodžaču.
Broj pelena ovisi prvenstveno o tome da li ćete koristiti platnene ili jednokratne pelene. Iako rijetko, ipak su neka djeca alergična na jednokratne pelene pa se moraju koristiti platnene, ali tada ih stignete dokupiti. Ukoliko ćete od početka koristiti pelene za jednokratnu upotrebu, trebat će vam 20-30 platnenih pelena i cca 5 švedskih pelena zbog širokog povijanja. Platnene pelene osim za povijanje dobro će vam doći za podmetanje pod bebinu glavicu kako bi zaštitili drugu podlogu od bljuckanja i sl. Jednokratnih pelena će vam trebati oko 6 -10 dnevno.


Ostalo
Sjedalica za hranjenje. Kad počnete s dohranom djeteta, možete ga/ju hraniti i u nosiljci ukoliko je imate, ili sebi u krilu. Međutim kad počne samo jesti, zgodnije je da ima svoju stolicu za hranjenje.

Ogradica za igru. Ogradica je sigurno mjesto za vaše dijete kad morate obaviti neke kućne poslove, ali nije nužna. Kad beba počne sjediti, možete je smjestiti na deku na pod, tako će imati slobodu da "vježba" puzanje.


Popis stvari

Odjeća(za prva 3 mjeseca)
- 6 -12 benkica (u svakoj veličini- 56 i 62)
- 3 - 6 kombinezona (štramplica, u svakoj veličini- 56 i 62)
- 1 - 2 gornje benkice (jaknice) ako je hladnije doba godine, za izlaske
- 2 dekice
- 2 pamučne kapice
- čarapice i papučice

Pelene
- 20-30 platnenih (tetra) pelena, (40 - 80) ako nećete upotrebljavati pelene za jednokratnu upotrebu
- 5 -10 švedskih pelena
- 6 -10 jednokratnih dnevno

Kozmetika i kupanje
- krema za guzu
- parafinsko ulje
- dječji sapun
- termometar za vodu
- vlažne maramice
- vata
- kamilica
- štapići za uši
- škarice s tupim vrhom
- četka (i češalj)
- 2-3 ručnika ( s kapuljačom) i trljačice

Za njegu pupka:
- sterilne komprese
- alkohol (ili 2% hidrogen)
- antiseptički prašak

Za svaki slučaj:
- termometar
- čepići za snižavanje temperature
- fiziološka otopina

Za spavanje
- jastuk s 2-3 presvlake za prve tjedne
- nepromočiva podloga za krevetić
- 3 - 4 kompleta pamučne posteljine za krevetić
- krevetić

Za izlaske
- kolica
- nosiljka
- autosjedalica

ODLAZAK IZ RODILIŠTA

Vaša će beba u rodilištu biti obučena u bolničku robicu. Kada budete išli kući, osoba koja će doći po vas treba donjeti stvari u kojima će mama i beba kući. Za mamu je najbolje pripremiti nešto od trudničke odjeće, a za bebu nam treba slijedeće:


- 4 tetra ili 1 jednokratna +2 tetra ili 1 jednokratna + 1 tetra +1 švedska pelena (gaza ili pelena radi bljuckanja)
- 2 benkice
- 1-2 pamučne kapice
- kombinezon
- jastuk za novorođenče i dekica ukoliko je hladno i/ilikošara za nošenje
Vodite račuan da bebu u automobilu vozite sigurno, ili u autosjedalici za bebe ili da imate remenje za vezanje košare u automobilu.

NJEGA NOVOROĐENČETA

Iako novorođenačko doba traje samo mjesec dana, pravilna njega u tom razdoblju izuzetno je važna jer je beba tada najosjetljivija prema djelovanju okoline. Svakako prije svakog previjanja, kupanja ili hranjenja dobro operite ruke.

Posebnu pažnju treba posvetiti njezi pupka. Za to vam je potrebno:

- sterilne komprese
- medicinski alkohol (ili 2% hidroksid iako se danas preferira alkohol jer bolje isušuje)
- prašak za posipanje (bivacyn ili sl.)


Pupak treba njegovati dok ne otpadne te pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste (prestane vlažiti). Njegu treba provoditi 2 x dnevno, najbolje ujutro i navečer, prilikom presvlačenja, a najmanje jednom dnevno, te dodatno ukoliko je gaza prljava ili se navlažila od urina. Osnovni cilj je što brže sušenje pupčanog batrljka i prevencija infekcije. Pupčani batrljak se brzo suši, za 3-4 dana, a za otprilike 7-10 dana otpadne. Pupčana ranica zaraste obično do kraja drugog tjedna života. Njega pupka bebu ne boli, može jedino biti nemirna zbog hladnoće.
Prvo pripremimo sve stvari da nam budu nadohvat ruke. Staru gazu odstranimo, a zatim sa čistim kompresama čiji kraj lagano natopimo u alkohol pažljivo očistimo okolinu ranice, tj. kožu oko pupka i područje dna pupka. Zatim laganim pritiskivanjem navlaženom gazom očistimo sam batrljak što će pospješiti brže sušenje. Na kraju pospemo praškom te prekrijemo novom, čistom i suhom sterilnom gazom. Iako danas postoje flasteri za njegu pupka, bebina koža je još uvijek prenježna, i bolje je gazu pričvrstiti samo rubom benkice. Rub pelene je dobro spustiti (presavinuti) tako da bude ispod područja pupka kako bi spriječili vlaženje pupka urinom. Jednokratne pelene možete u sredini izrezati u obliku slova U.
Takva njega provodi se dok pupčani btrljak ne otpadne, te dalje dok pupčana ranica potpuno ne zaraste. U tom razdoblju se beba ne kupa u kadi, kako se ranica ne bi navlažila. Njegu pupka pokazat će vam patronažna sestra prilikom svoje posjete i prvi put okupati bebu nakon što ranica zaraste.
Ukoliko vam se čini da ranica počinje vlažiti i sumnjate na infekciju, obratite se svojoj patronažnoj sestri koja će ranicu pregledati i očistiti.

Njega kože
Dok pupčana ranica ne zaraste, beba se ne kupa u kadici, već se lagano pere trljačicom namočenom u toploj (mlakoj) vodi i dobro osuši.
Trebat će vam:

- posuda s toplom vodom
- trljačica i/ili vata
- ručnik
- kamilica

Brisanje bebe počinje od glave(kose), zatim se redom briše vrat, prsni koš, trbuh, ruke, leđa, noge i zatim spolni organi. Lice, oči, nos i uške prebrišu se vatom natopljenom u mlaku kamilicu. Pazite da je soba topla, i da bebi nije zima, te dok brišete jedan dio tijela drugi pokrijte pelenicom ili benkicama koje ste skinuli. Nakon brisanja, premažite vatom natopljenom parafinskim uljem područje iza ušiju, vrat, te sve ostale pregibe na tijelu bebe. Nikada nemojte namazati više od jedne trećine površine bebine kože, jer bebina pluća još nisu sasvim razvijena i bebe dišu i putem kože. Također s vatom namočenom u parafinsko ulje namažite kosmati dio glave te je zatim lagano iščetkajte sa četkom te stavite pamučnu kapicu. Na taj način se sprečava pojava tjemenice, naslaga na glavi zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda. Noktiće se ne preporučuje rezati prvih mjesec dana, jer su još dobrim dijelom srasli s jagodicama te treba pričekati dok ne prerastu preko ruba jagodica prstića.

Oblačenje
Novorođenče se oblači u košuljicu i benkicu ili u dvije benkice koje se prethodno uvuku jedna u drugu. Rukav(e) naberemo i uvučemo s vanjske strane tri prsta (palac, kažiprst i srednjak) i s njima lagano uhvatimo bebinu šaku i provučemo je kroz rukav van. Zatim na isti način obučemo drugi rukav, okrenemo bebu i zavežemo benkice. Zatim stavimo pelene (link na previjanje) te obučemo kombinezon (štramplice) ili umotamo bebu u pelenu (bebin donji dio tijela, kao što rade u rodilištu) i stavimo u jastuk. Novorođenče još nema dobro razvijene centre za termoregulaciju, pa se mora paziti da se održava stalna tjelesna temperatura. Također treba paziti da ne dođe ni do ohlađivanja ni do pretopljavanja.

Previjanje
Bebu treba previjati što češće, a barem 6-8 puta dnevno. Važno je pravilno njegovati osjetljivu bebinu kožu i držati je suhom, da se ne zacrveni i upali, tj. da se ne pojavi pelenski osip. Osim toga, barem 6-8 mokrih pelena dnevno je i jedan od pokazatelja da vam beba dovoljno jede(siše). Bebu nastojte ne previjati netom nakon hranjenja jer može bljucnuti dio obroka, bolje da to učinite prije hranjenja.
Bebu položimo na presvlačilici na leđa, razmotamo, uhvatimo za nožice i vatom namočenom u toplu vodu ili vlažnim maramicama očistimo nečistoću. Uvijek brišemo od naprijed prema guzi. Nakon što ste sve dobro očistili i osušili, namažite kožu i pregibe tankim slojem kreme za guzu. S kremom ne treba pretjerivati, važno je nanjeti tanki sloj da se koža zaštiti, ali ne predebeli tako da koža diše. Prvih nekoliko mjeseci, beba se povija "široko" radi nerazvijenih kukova. Uobičajeno je oko 6 mjeseci, ali je dobro da se s oko 3 mjeseca napravi kontrola kukova i ortoped će vam onda reći da li je potrebno nastaviti sa širokim povijanjem.
Za široko povijanje prvo na švedsku pelenu okrenutu širim krajem prema gore, stavimo dužno po sredini jednu tetra pelenu složenu u pravokutnik, te preko nje pelenu za jednokratnu upotrebu, ili još jednu tako složenu tetra pelenu, i tako povijemo bebu - prvo zakopčamo pelenu za jednokratnu upotrebu, provučemo tetra pelenu i uži kraj švedske pelene bebi između nogu te čvrsto povežemo oko struka krajeve šireg dijela švedske pelene. Bebine nožice bi trebale biti široko razmaknute, tako da beba ne može potpuno skupiti ispružene noge. Ukoliko nemate švedske pelene ili vam ih ponestane, umjesto njih možete upotrijebiti tetra pelene složene u trokut - prvo presavijemo vrh trokuta, a zatim lijevi i desni krak. Koljena bebe trebaju biti slobodna te treba paziti da ju pelene nigdje ne žuljaju.


NJEGA DOJENČADI

Njega dojenčadi se ne razlikuje od njege novorođenčeta, osim što više nemate brige oko pupka, ali osim redovitog hranjenja i previjanja, bebu treba redovito kupati. Kupanje nije samo održavanje higijene nego povoljno utječe i na otpornost organizma i psihičku smirenost dojenčeta. Preporučljivo je da se beba kupa navečer, prije spavanja, skoro svaki dan. Ukoliko ponekad niste u mogućnosti da bebu okupate svaki dan, nego to ponekad bude svaki drugi, to je u redu, ali bolje je da to ipak ne bude stalno pravilo.


Kupanje
Pripremite sve stvari za kupanje tako da vam budu nadohvat ruke: trljačicu, dječji sapun, termometar za vodu, ručnik, vatu, posudicu s toplom vodom ili kamilicom za pranje očiju i lica, četku, parafinsko ulje, štapiće za uši, škarice za nokte, kremu za guzu, pelene i čistu odjeću. Soba treba biti topla (24°C), zatvorenih prozora bez propuha. U kadicu nalijte vode, 10tak centimetara dubine, topline oko 37 °C. Bebe se općenito vole kupati, ali im mora biti dovoljno toplo (i naravno ne pretoplo). Laktom uvijek dodatno provjerite da je voda ugodne topline, ne stavljajte u vodu pjenu ili šampon, to ćete moći prakticirati kasnije, kad beba već može stajati tako da je poslije kupanja možete i otuširati. Bebu skinite, najbolje na plastičnoj podlozi za presvlačenje i umotajte u pelenu. Kupanje započinje pranjem lica, toplom vodom iz posebne posudice. Za pranje očiju možete upotrijebiti i blagi čaj od kamilice. Smotuljkom vate namočenimu u vodu operite prvo jedno oko, u jednom potezu od vanjskog očnog kuta prema unutarnjem, a zatim sa čistim smotuljkom vate i drugo oko. S novim namočenim smotuljkom vate očiste se nosnice, te uške školjke štapićima za uho ili isto smotuljkom vate, prvo ušni nabori pa predio iza uške odozgo prema dolje. Ušnu smolu nemojte vaditi/čistiti jer ona i štiti uho do infekcija i sl. Trljačicu namočite u toplu vodu i nasapunajte je, te njom nasapunajte bebu. Kako je dijete zamotano u pelenu, otkrivate samo one dijelove tijela koje sapunate. Sapuna se prvo kosmati dio glave, vrat, ruke, pazuh, prsa, trbuh, gornji dio leđa, zatim noge, guza (gluteusi) te spolni organi i područje anusa. Nakon sapunjanja dijete se polako stavlja u vodu, prvo noge i guza zatim trbuh, prsa i vrat, tako da mu podlakticom podupirete glavicu i vrat, a istom rukom ga čvrsto držite za udaljenije rame i nadlakticu, a drugom rukom podupirete nožice. Kad je beba u vodi drugu ruku koja je ispod nožica lagano izmaknete i njome dalje isperete dijete. Nakon kupanja, bebu nježno obrišite ručnikom, posebno pažljivo kožu u naborima. Nježnu kožu treba posebno zaštititi od pojave ojedina, zato treba sve kožne nabore premazati parafinskim uljem, odozgo prema dolje, i za svako ponovljeno brisanje uzima se čisti smotuljak vate. Mažu se predjeli iza uške, ispod vrata, pazuha, prepone te kožni nabori na rukama i nogicama kod bucmastije dojenčadi. Područje spolovila namaže se tankim slojem kreme. Odrežu se nokti na rukama i nogama, 1 do 2 puta tjedno. Provježbajte bebi kukove i zatim je obucite. Poslije kupanja kosa se očetka mekom četkom. Ako dijete ima dužu kosu, osuši se sušilom za kosu.
Osim redovitog dnevnog kupanja, djetetu se tokom dana prema potrebi peru pojedini djelovi tijela, nakon mokrenja, povraćanja ili sl.


mama Željana
Zeljana.Bosnjak-Cihlar@zse.hr

 
     

klub tečajevi za trudnice planiranje obitelji trudnoća porod vježbanje novorođenče beba (dojenče) česta pitanja zanimljivosti literatura