lažni trudovi
znakovi poroda
kada u bolnicu
što ponijeti u bolnicu
faze poroda
prijem u bolnicu
ublažavanje boli
indukcija poroda
epiziotomija
carski rez
česta pitanja

Prvo porođajno doba

Početak poroda:

Cerviks u ovoj fazi postaje mekši, skraćuje se i počinje se otvarati. Beba se spušta u zdjelicu. Kontrakcije možete osjećati slabo, obično su neredovite. Ova faza može trajati danima, opustite se i smirite, pazite na sebe. Jedite laku hranu i pijte dovoljno tekućine.

Latentna faza prvog porođajnog doba:

Ovo je faza u kojoj se cerviks otvara do 3-4 cm. Ovaj dio poroda najčešće traje 2/3 ukupne dužine. Do kraja ove faze kontrakcije će trajati 24-45 sekundi.
Uzmite si vremena kako biste se prilagodili početku poroda. Kombinirajte odmor i aktivnost (npr. šetnju i tuširanje). I dalje jedite lako probavljivu hranu i pijte tekućinu. U ovoj fazi ćete se vjerojatno najbolje osjećati kod kuće.
Kada kontrakcije postanu toliko jake da ne možete govoriti za vrijeme njihova trajanja, pođite u bonicu, počnite koristiti relaksaciju i jednu od vrsta disanja (ovisi o jačini trudova, ali i vama). U ovoj fazi važnu uloga ima osoba koja vam pomaže pri porodu, najčešće budući otac.
Ako će vam to pomoći slušajte muziku ili neka vas netko izmasira.

Aktivna faza prvog porođajnog doba:

Kontrakcije su jače, dolaze čak svake 3 minute i traju minutu. Faza najčešće traje 2-6 sati, a cerviks se otvara do 8 cm.
Odmarajte se između trudova, a dok traju koncentrirajte se na disanje ili kretanje. Često mijenjanje položaja vam pomaže, ali i ubrzava proces. Sada ste vjerojatno već u bolnici i ne možete sebi prilagoditi okolinu, no ako je s vama poznata osoba ili slušate muziku koju ste donijeli sa sobom bit će vam lakše zanemariti bolničko osoblje i koncentrirati se na porod. Ako Vam u bolnici više ne daju da pijete tekućinu (nažalost, u većini rađaona vlada stroga zabrana unosa tekućine, iako Vas to može dovesti do situacije da zbog dehidracije dobivate infuziju), suhe usnice možete ublažiti tako da Vam ih netko poprska s malo vode (može i s dodatkom limuna). Bočicu za prskanje ranije pripremite u torbu. Kontrolirajte trudove na CTG-u (aparat koji mjeri otkucaje srca djeteta i jačinu kontrakcija) i bit će Vam lakše kada vidite da je prošao vrhunac truda. Za ovo možete "zadužiti" partnera.

Prijelazna faza:

Cerviks se u potpunosti otvara i ulazimo u fazu tiskanja. Obično ovaj dio poroda traje kratko (manje od sat vremena). Moguće je da budete nervozni u ovoj fazi ili da osjećate slabost ili tresavicu.
Nastavite s disanjem i koncentriranjem te odmorom među trudovima. Partner neka Vam pomogne da se koncentrirate te neka ne bude nametljiv u ovoj fazi.


Drugo porođajno doba:

Izgon:

Ovo je dio poroda u kojem dijete prolazi kroz porođajni kanal, može trajati 15 minuta, ali i nekoliko sati. Kada jednom krenete u tiskanje vjerojatno će Vam ponovno biti lakše jer napokon kontrolirate situaciju. Ukoliko pak imate jaki poriv za tiskanje, a iz nekog razloga se od njega morate suzdržavati bit će to možda najteži dio poroda, te si u tim trenucima pomognite disanjem. Neposredno prije izlaska glavice vjerojatno će Vam raditi epiziotomiju. Slušajte svoje tijelo koje će Vam reći koji je najbolji trenutak za tiskanje. Ako Vam pomaže da kao i neki sportaši "jecate" nemojte se opirati. Opustite se između trudova.


Treće porođajno doba:

Porod je iza Vas, bebi je presječena pupkovina i nalazi se na Vašim prsima. Ovaj trenutak ćete pamtiti do kraja života, zato inzistirajte na njemu. Uzbuđenje, sreća i … olakšanje.
Nakon otprilike 10 minuta liječnik će Vam pomoći da istisnete posteljicu. Taj dio ćete vjerojatno osjetiti kao neugodu, ali ne kao bol. U bolnicama koje slijede 10 koraka UNICEF-a, sada je vrijeme za prvi podoj. Tražite babicu da Vam pomogne i uživajte u tom jedinstvenom trenutku. Možda dijete neće odmah prihvatiti dojku, ali prvi prisni kontakt od neopisive je važnosti kako za bebu tako i za Vas.
Sada će bebu odnijeti na odjel za novorođenčad, a vi ćete ostati još dva sata u rađaoni na promatranju.
Ako je bilo epiziotomije, sada slijedi šivanje. Boli li Vas šivanje recite to odmah liječniku. Vrlo je vjerojatno da ćete imati još neke slabije trudove ili da ćete se nekontrolirano tresti. Ovo su normalne pojave.
Nakon ta dva sata moguće je da ćete još uvijek biti iscrpljeni, ako je porod prošao bez problema najvjerojatnije ćete se osjećati dobro, ali ipak umorno i bit ćete žedni. Osvježite se, čeka Vas zahtjevna, ali lijepa dužnost: biti majka.

 
     

klub tečajevi za trudnice planiranje obitelji trudnoća porod vježbanje novorođenče beba (dojenče) česta pitanja zanimljivosti literatura